Digitale make-up is een bijzondere taak in beeldbewerking. Het wordt ook bijna nooit besproken of geleerd. Dit artikel was voor het eerst gepubliceerd op ZOOM.NL in oktober 2013.
Katja de Bruijn is blij dat ze vandaag een sluier kan op lichten over de interessante technieken en principes hierachter.
Waarom digitale make-up?
De toepassingen zijn natuurlijk vrij beperkt: dit kan nooit een normale visagie vervangen, denk alleen al aan de kosten! Een visagiste werkt 1 uur aan een model, terwijl een beeldbewerker werkt minimaal 1 uur aan slechts 1 foto. Toch is digitale make-up een interessante uitdaging en is goed om mee te oefenen, want soms zal je deze methodes kunnen toepassen aan bepaalde foto’s.
Originele foto
Keuze van een model en een foto was specifiek. Ten eerste, ik moest een foto hebben helemaal zonder make-up. Dat is gelukt, want deze fotoshoot ging vanaf het begin om het aanbrengen van make-up, dus zijn we begonnen met een schoon gezicht. Ten tweede, ik wou sproeten hebben, want dat is een extra stukje uitdaging! Tenslotte, moest ik een foto hebben van voren, natuurlijk belicht en met de juiste crop. De belichting is gewoon een paraplu.
Bewerking
Huid
Ik heb alleen Engelse Photoshop, dus zijn alle namen in het Engels. Ik ben begonnen de huid laagje voor laagje te bewerken.
- Laag Primer betekent dat we de huid ietsje egaliseren. Een normale primer doet dat namelijk ook, vermindert glans en maakt de huid egaler van kleur en textuur. Instrumenten in Photoshop: naar je keuze! Bijvoorbeeld, een hele lage opacity kwast (transparantie) met huidskleur in Normale of Darken blending mode. En een klein beetje curves om huid beetje op te lichten.
- Laag Foundation is de dekkende laag, gelijk aan een echte foundation. Instrumenten zijn dezelfde als in Laag Primer, maar dan allemaal intensiever. Gebruik hier ook lage opacity healing (retoucheerpenseel) en cloning om vlekjes te verminderen (maar niet verwijderen!).
- Laag Poeder zorgt voor nog minder glans. Gebruik een subtiele kwast met kleur in Darken blending mode om alleen lichte gedeeltes aan te passen.
- Laag Camouflage is bij mij vaak een Dodge (tegenhouden) actie over de gebieden rondom de ogen, lippen en neus.
Ogen
We gaan naar de ogen. Ook dat doe je laagje voor laagje.
- Laagje Lights Shades is niets anders dan verscherpen van de ogen huid en verhogen van contrast.
- Daarna hebben we een groep Smoky – met donkere oogschaduw (Levels Aanpassingslaag), blauwe accenten (Levels Aanpassingslaag), en Eyeliner (zwarte kwast op lege laag).
- Volgende laag (wij gaan steeds omhoog in de lagen structuur) is Eyebrows Lighter, dat is met lichte kwast in lage transparantie tekenen over de wenkbrauw haartjes.
- Laag Blush is gewoon een Curves Aanpassingslaag om de wangen donkerder en roder te maken.
- Dan hebben we nog een groep Lashes. Om nieuwe wimpers te maken, heb ik zowel met hand getekend op lege lagen, als met de wimpers van andere foto’s te lenen.
- Groep Lips bevat meerdere laagjes. Ten eerste, heb ik de textuur van de lippen verzacht.
- Daarna de cupido boog geaccentueerd met glans (van een andere foto geleend). Ook glans op onderlip is van een andere foto geleend.
Samenvoegen
Alle lagen van make-up heb ik in een groep “LOOK” gezet, zodat het makkelijk aan en uit gaat om voor en na versies snel te bekijken.
Ik moet toevoegen dat digitale make-up is iets waar je aan kunt beginnen wanneer je al de goede basis hebt in Photoshop en een basis in visagie. Er zijn verschillende manieren om te werken aan kleuren en texturen, om effecten te creëren, en die pas je toe van andere gebieden van beeldbewerking waarmee je al bekend bent.
INSPIRATIE
Mijn grootste inspiratie en, als je wilt, een spiekbriefje was het bekende boek van Francois Nars “Make-Up Your Mind”. In dit boek zie je namelijk de voor en na gezichten in alle detail heel mooi gefotografeerd. Je ziet ook hele verschillende types huid. En dat is dus erg nuttig voor een beeldbewerker om te bestuderen hoe een gezicht werkelijk veranderd onder make-up. Wat gebeurt er met de huid? Hoe liggen de texturen? Bovendien, is er uitgelegd welke producten precies waar gebruikt zijn. Kortom, met dat boek open ging ik proberen te make-uppen in mijn Photoshop!
5 TIPS
1 Aanbrengen van digitale make-up doe je het beste volgens hetzelfde protocol als wanneer je het in het echt doet. Met andere woorden, laagje voor laagje breng je de producten aan, maar dan in Photoshop. Misschien zal niet iedereen met me eens zijn, maar ik geloof echt dat het de juiste weg is.
2 Werk altijd in lagen en bewaar ze tot het einde. Terwijl ik zelf geen voorstander ben om met laagjes te werken (dat doe ik alleen voor klanten soms), maar met dit soort bewerkingen is het belangrijk dat je altijd dingen kunt corrigeren. Dat is nummer 1 principe van niet destructief werken.
3 Houd je lagen georganiseerd en genoemd. Maak bijvoorbeeld laaggroepen aan, zoals “Lippen”, “Ogen” etc. Zo kun je altijd makkelijk vinden wat je zoekt. Ook een andere teamlid die aan dezelfde foto eventueel zal moeten werken, zal het makkelijk vinden in die berg lagen. Naamloze lagen is geen goede stijl.
4 Als je digitale make-up realistisch wilt aanbrengen, moet je überhaupt make-up een beetje gaan leren. Je hoeft dan niet zelf een make-up artist te worden, maar hoe meer je weet over fysieke make-up, hoe beter je je thuis voelt tijdens bewerking. Volg dus goed wat je visagisten doen tijdens shoots en koop een paar boeken over make-up. Of kijk gewoon YouTube tutorials over make-up, er zijn genoeg goede.
5 Het is zeker handig om af en toe sommige lastige dingen te lenen van andere foto’s, vooral wanneer je er niet uitkomt hoe je een bepaald effect nou handmatig moet maken. Zo heb ik in deze foto bijvoorbeeld lipgloss glans geleend en een paar wimpers.